CD Recensies

BACH, J.S.: PARTITA NR. 4; CHROMATISCHE FANTASIE EN FUGA; KORAALVOORSPELEN E.A., FREIRE

Bach, J.S.: Partita nr. 4 in D BWV 828; Toccata in c BWV 911; Engelse suite nr. 3 in g BWV 808; Chromatische fantasie en fuga in d BWV 903; ‘Adagio’ uit Pianoconcert in d naar Marcello BWV 974; Koraalvoorspelen  (bew. Busoni) ‘Ich ruf zu Dir, Herr Jesu Christ’ BWV 639, ‘Komm Gott, Schöpfer’ BWV 667 en ‘Nun komm der Heiden Heiland BWV 659; ‘Jesus bleibet meine Freude’ uit Cantate nr. 147 BWV 147 (bew. Hess);  Orgelvoorspel in g (bew. Siloti). Nelson Freire. Decca 478.8449 (81’34”). 2015

 

De Braziliaanse pianist Nelson Freire (1944) kan terugblikken op een mooie, lange en een breed repertoire, maar op een Bachrecital was hij zelden te betrappen hoewel hij in de loop der jaren heel wat voor CBS/Sony, Teldec, Philips en DG opnam. Die schade wordt hier na zijn late intocht in de Deccastal op zijn zeventigste met een voor cd begrippen heel lang en erg gevarieerd programma mooi ingehaald.

Enerzijds met de bezonnenheid van iemand met veel levenservaring, anderzijds heel spiritueel wordt een mooi beeld geschetst van de diverse genres voor toetsinstrument die Bach bedreef plus een paar van zijn bekendste bewerkingen. Zo uitgevoerd als hier, mist men klavecimbel en orgel geenszins. Het resultaat klinkt heel stijlvol en gedistingeerd. Freire zorgt voor een zeer muzikale belevenis, levendig, met mooi ritmisch profiel, maar ook heel flexibel en rijk aan kleuren.