CD Recensies

BENDA: ROMEO UND JULIE

Benda: Romeo und Julie. Scot Weir (t., Romeo Montecchi), Heidrun Kordes (s., Julia Capellet), Christian M. Immler (b., Capellet), Harmann Treutsch (spr., pater Lorenzo), Claron McFadden (s., Laura), Christoph Tomanek (spr., Francesco) e.a. met het Vokalensemble des Forum Alte Musik Bremen en Stagione Frankfurt o.l.v. Michael Schneider. CPO 999.496-2 (2 cd’s, 1u. 31’26”). 1997

 

Nu door een samenwerking van de Nationale Opera en het Nationale Ballet in april 2016 in Amsstrdam een fusie van Berlioz’ dramatische symfonie Roméo et Juliette uit 1839 met de balletmuziek Romeo en Julia van Prokofiev uit 1938 tot stand kwam, lijkt het aardig om aandacht te besteden aan de eerste opera die is gebaseerd op Shakespeare’s toneelstuk.

Georg Benda 1722-1795 was een Boheemse componist die in 1776 op libretto van Friedrich Wilhelm Gotter als eerste een Singspiel schreef over Shakespeares toneelstuk naar de Duitse vertaling van Christian Weiße. In dat libretto liet hij het nodige van het origineel achterwege maar hield hij zich wel aan de eenheid van tijd en plaats. Maar Gotter zorgde naar de gewoontes uit zijn tijd ook voor een lieto fine, zodat het werk een happy end kreeg. 

Er zijn in het stuk gesproken rollen voor pater Lorenzo en Francesco, Romeo’s vriend. Verder komen zingend slechts de tenor Romeo, de sopraan Julia, de tenor Capellet en sopraan Laura, de vriendin van Julia aan het woord.

De eerste akte speelt ‘s avonds laat bij Julia in het paleis van Capulet, de tweede ook, maar dan ’s morgens vroeg en de derde in het Capulet mausoleum.

Wie deze muziek hoort, begrijpt dat Mozart een bewonderaar was van Benda die vooral werkzaam was aan het hof in het Duitse Gotha. Luister maar naar het begin van de tweede akte om dat te begrijpen.

De uitvoering stijgt uit boven provinciaal niveau en het is goed te horen hoe alle deelnemers plezier beleven aan dit werk. Een glansrol is weggelegd voor Claron McFadden als Laura.

Een onbekend alternatief bieden Claudia Taha, Marisca Mulder, Joachim Keuper, Andreas Näck met de Leipzigse Vokalsolisten en het Thüringen-Gotha Landes symfonie orkest o.l.v. Hermann Breuer op Canterino CNT 1083 uit 1993.