CD Recensies

BEETHOVEN: PIANOCONCERT NR. 3; MIS IN C

Beethoven: Pianoconcert nr. 3 in c op. 37; Mis in C op. 86. Emanuel Ax (p) c.q. Joëlle Harvey (s), Kelley O’Connor (ms), William Burden (t) en Shenyang (b) met het San Francisco symfonie orkest en –koor o.l.v. Michael Tilson Thomas. San Francisco symphony 821936-0064-2 (77’04”). 2014

 

Een verrassende combinatie die van nut kan zijn  voor verzamelaars die uitgekiend dit tweetal, tijdens verschillende concerten opgenomen werken aan hun collectie willen toevoegen. Maar ook alleen dan, want van beide werken afzonderlijk bestaan logischer koppelingen met net wat mooiere uitvoeringen. Van het derde pianoconcert bijvoorbeeld van Perahia (met nr. 4 op Sony 07464-39814-2) en wat de mis betreft van Gardiner (Archiv 435/391-2 met Ah! Perfido door Charlotte Margiono en Meeresstille und glückliche Fahrt).

Het beste geslaagd is hier het pianoconcert dat door Ax vloeiend en met het juiste stijlgevoelen inzicht wordt uitgevoerd. Heel gevoelig klinkt het largo.

Het is hierna de mis die wat teleurstelt. Het solistenkwartet is wat te heterogeen met bovendien een karakterloos klinkende bariton en Tilson Thomas kiest voor het Kyrie in strijd met de misschien wat vage aanduiding andante con moto assai vivace quasi allegretto ma non troppo een dusdanig snel tempo dat hij na 3’58” klaar is, terwijl Gardiner er passender 5’35” over doet.