CD Recensies

BACH, J.B.: OUVERTURES

Bach, J.B.: Ouvertures in G, e, g en D. Achéron o.l.v. François Joubert-Cailler. Ricercar RIC 373 (76’50”). 2016 

 

Bach, J.B.: Ouvertures in G, e, g en D; Telemann: Suite voor oboe d’amore en strijkorkest in E TWV. 55/E2, Suite foor fluit en strijkorkest in e TWV. 55/E10, Suite voor hobo en strijkorkest in F TWV. 55/F14. Bach Concentus o.l.v. Ewald Demeyere. Accent ACC 24198 (2 cd’s, 2u. 14’36”). 2007

 

De in Erfurt geboren zoon van Johann Egydius Bach, Johann Bernhard Bach (1676-1749), leerling van Pachelbel, is een nagenoeg onbekend lid van de Bach dynastie. Hij was werkzaam als organist in Maagdenburg en later in als klavecinist in het hoforkest in Eisenach en liet als componist voornamelijk instrumentale muziek na, al is er ook een opname van de orgel partita ‘Du Friedefürst, Herr Jesu Christ’, bijvoorbeeld door Martina Pohl (Motette CD MOT 13481). 

De ouvertures of suites zijn in navolging van Telemann geschreven zevendelige, op Franse en zijdelings Italiaanse leest geschoeide werken blijkens de titels van gestileerde hofdansvormen als gavotte, courante, rondeau, sarabande, bourrée, menuet en rigaudon. Ze dateren uit de jaren 1729/30 en alleen van nr. 4 bestaat al een opname uit 1991 van Florilegium (Channel Classics CCS 9096).

Met deze cd’s is opnieuw een stel werken van een kundig vakman onthuld. Verwacht iets in de geest van de grote naamgenoot: attractieve speelmuziek van een componist die door zijn grote naamgenoot hoog werd aangeslagen en gekopieerd, waaraan we deze uitvoeringen van zijn blijkbaar enige orkestwerken te danken hebben.  

De heel competente lieden van Bach Concentus hadden de aardige gedachte om deze Bach te combineren me suites van stadgenoot Telemann in Eisenach. Daarin onderscheidt zich vooral hoboïste Vinciana Baudhuin positief.

Achéron bestaat uit Marie Eouquié, Alice Julien-Laferrière en Jorien Vega (v), Kathia Robert (va), Elodie Peudepièce (cb), Thomas Kügler en Karal Valter (fl), Johanne Maitre en Elsa Frank (h) en Mélanie Flahaut (fag) naast een b.c. groepje met luit, klavecimbel en harp. 

Verder doen de beide ensembles kwalitatief nauwelijks voor elkaar onder; beide gebruiken authentiek instrumentarium in kleine bezetting. ’t Is nu maar wat u wilt: hetzij alleen de onbekende Bach, hetzij de combinatie met collega Telemann.