CD Recensies

BLOCH: AVODATH HAKODESH

Bloch: Avodath hakodesh (gewijde dienst). Thomas Hampson (b), Raphael Frieder (spr) met het Collegiate koor en het Israël filharmonisch orkest o.l.v. Zubin Mehta. Helicon 02-9623 (74’41”). 2008

 

Het was in 1930 dat Bloch de opdracht van de Amerikaanse Reform Temples kreeg om een grootschalig werk voor de ochtenddienst te schrijven. In 1933 was het heel substantieel en oprecht aandoende werk gereed.

De Hebreeuwse teksten hebben vanzelfsprekend het karakter van een gebed waarin het aandeel van het koor het belangrijkst is. Maar ook de bariton heeft een veeleisende rol en de orkestratie is krachtig en kleurig.

Thomas Hampson vervult zijn solorol met grote inzet en veel inlevingsvermogen, het koor zingt geweldig fel en geëngageerd waar nodig maar ook verstild en gevoelig in de zachte passages en de enige lichte twijfel wordt gewekt door spreker Raphael Frieder die in het laatste deel van het werk op nogal theatrale wijze in het Engels enige gebeden uitspreekt. 

Deze cd bevat ook de Cantate nr. 140 Wachet auf, ruft uns die Stimme van Bach met Talia Or (s), Douglas Purcell (t) en Klaus Häger (bs), maar onauthentiek gedaan, legt die niet veel gewicht in de schaal.

Er bestaat nog minstens een viertal andere opnamen, maar – onbekend als die zijn – is het de vraag of zich daaronder een betere bevindt, zeker omdat de Helicon opname als zodanig zo goed is gelukt.