CD Recensies

BABELL: CONCERTEN VOOR BLOKFLUIT EN STRIJKERS OP. 3; SINFONIA

Babell: Concerten voor sopraan fluit, strijkers en continuo op. 3 nr. 1-6; Sinfonia voor klavecimbel en strijkers. Anna Stegmann met het Ensemble Odyssee. Pan Classics PC 10348 (74’46”). 2016

 

Gedurende het eerste kwart van de achttiende eeuw onderging Engeland een invoer van componisten en musici vanaf het continent. Ze kwamen overal vandaan: uit Italië, Duitsland, Nederland en Frankrijk. De bekendste onder hen is natuurlijk Händel. Maar Engeland had natuurlijk ook eigen kweek. Daartoe behoorden bij de onbekenderen ook Robert Woodcock, James Pesible en de hier aan de orde gestelde William Babell (1689/90 – 1723).

In die tijd nam de blokfluit een vrij centrale positie in, het was zeker bij amateurs het populairste instrument in de overgangstijd van de renaissance- naar de Bressan fluit.

In 1726 publiceerde Babell – in zijn tijd vooral bekend om zijn veeleisende klavecimbelarrangementen van aria’s van zijn tijdgenoot Händel - zijn fluitsonates, ‘The first four for violins and one small flute and the last two for violins and two flutes. The proper flute being nam’d to each’.

Eva Stegmann koos de juiste blokfluit, een sopraan in D, om de solopartijen in te vullen en krijgt in  de beide laatste werken goede steun van het derde lid van het Odyssee ensemble, Georg Fritz.  

Geschraagd door een groot muziekhistorisch inzicht en de nodige praktijkervaring geeft zij op deze cd première dit repertoire heel stijlvol en met een mooie toon knap weer. De rol van klaveciniste Andrea Friggi moet ook met ere worden vermeld. 

Verder bestaat het zeer internationale Ensemble Odyssee in dit geval uit violistes Eva Saladin, Nadine Henrichs en de ripieno leden Tomoë Badiarova, Holly Harmen (v), David Alonso Molima (va), Agnieszka Ewa Oszanca (vc), Carina Cosgrave (db), en Giulio Quirici (theorbe, barokgitaar).

Meer dan voldoende om ook de Sinfonia voor klavecimbel en strijkers volledig recht te doen. Als alle nieuwe ontdekkingen van niche repertoire zo interessant en goed waren…….