CD Recensies

BARTÓK: CONCERT VOOR 2 PIANO'S, SLAGWERK EN ORKEST

Bartók: Concert voor 2 piano’s slagwerk en orkest Sz. 115, BB. 121; Babin: Concert voor 2 piano’s en orkest nr. 2. Pianoduo Aglika Genova en Liuben Dimitrov, Dobri Paliev, Plamen Todorov (slagw) met het Bulgaars nationaal omroeporkest o.l.v. Yordan Kamdzhalov. CPO 555.001-2 (52’22”). 2015

 

Van de bewerking van Bartóks Sonate voor 2 piano’s en slagwerk bestonden al ettelijke opnamen, de interessantste van Martha Argerich, Nelson Freire, Jan Labordus en Jan Pustjens met het Concertgebouworkest o.l.v. David Zinman (Philips 416.378-2) en van Katia en Mariëlle Labeque, Sylvio Gualda en Jean-Pierre Drouet met het Birmingham symfonie orkest o.l.v. Simon Rattle (EMI 747.446-2), terwijl er ook eentje is met Bartóks echtgenote Ditta Bartók-Pásztory, Erzsebet Tusa, Ferenc Petz, József Marton met het Boedapests symfonie orkest o.l.v. János Sándor (Hungaroton HCD 31039). 

De Bulgaren zorgen voor een behoorlijk goede interpretatie, maar kunnen hun voorgangers niet echt doen vergeten. 

Interessanter is wat volgt. Victor Babin (1908-1972) was de helft van het memorabele pianoduo Babin en Vitya Vronsky en het is begrijpelijk dat hij een concert voor twee piano’s en orkest schreef. Het is vanzelfsprekend een dankbaar werk voor een goed ingespeeld duo en een begripvolle dirigent. Als cd première is het zeker niet te versmaden. Het kan zelfs de belangrijkste reden zijn om deze cd te beluisteren en daarna eventueel aan te schaffen.