CD Recensies

BACH, J.S., KLAVECIMBELCONCERTEN NR. 1 EN 5 E.A, RONDEAU

Bach, J.S.: Klavecimbelconcerten nr. 1 in d BWV 1052 en 5 in f BWV 1056; Bach: J.C.: Klavecimbelconcert in f; Bach, W.F.: ‘Lamento’ uit Klavecimbelsonate nr. 1 in G F. 7; Bach, C.P.E.: Klavecimbelconcert in d Wq. 23, H. 427. Jean Rondeau (kl, leider), Sophie Gent (v), Louis Creac’h (v), Fanna Paccoud (v), Antoine Touche (vc), Thomas de Pierrefeu (cb) en Evolène Kiener (fag). Erato 01900295-888466 (76’09”). 2016 

 

Onder de titel Dynastie verschijnt deze opname met klavecimbelwerken van vader en drie zonen Bach.

Op internet is een videoclip te zien waarin Jean Rondeau aan de hand van Bachs BWV 1052 iets laat zien en horen van de manier waarop zijn zes kompanen en hij dit programma met daarin verwerkt het arrangement van een sonate van Wilhelm Friedemann afwikkelen. 

Het heeft iets van een verademing om deze werken nu weer eens in minimale bezetting met een vrij lichte Franse toets op een tamelijk vrije manier te horen spelen. Een tegengif tegen de oude ‘naaimachinestijl; van Karl Richter c.s.

Het schijnt dat Rondeau, met zijn aan de dans verplichte naam, ook op jazzgebied thuis is. Vaak is hij heel exact ineen strakke vormgeving, soms krijgt het spel iets licht improviserends. 

Zo klinkt het eerste deel van het eerste klavecimbelconcert rustig vloeiend, het tweede deel mooi legato met een paar dramatiserende aarzelingen en de finale vrij uitgelaten. In het concert BWV 1056 horen we eenzelfde mengeling van esprit, rust en zwier. Geen wonder dat ook C.P.E. Bach er heel mooi veerkrachtig en dartel van af komt.

De verrassing is de mooie bewerking van het lamento uit de sonate in G van Wilhelm Friedemann. Wat een leuke trouvaille.

Verder vergelijken heeft geen zin. Beschouw deze uitgave als een muzikaal heilzaam unicaat. Jean Rondeau maakte in 2014 al een mooie cd met meest bewerkingen van stukken van Bach sr. (Erato 2564-6220090).