CD Recensies

BELLINI: ADELSON E SALVINI

Bellini: Adelson e Salvini. Simone Alberti (Lord Adelson), Daniela Barcellona (Nelly), Enea Scala (Salvini), Maurizio Muraro (Bonifacio), Rodion Pogossov (kolonel Struley) e.a. met het Opera Rara koor en het BBC symfonie orkest o.l.v. Daniele Rustioni. Opera Rara ORC 56 (2 cd’s, 2u. 33’10”). 2016

 

Bellini’s opera Adelson e Salvini ontstond in 1824 als zijn eerste opera. Het werk was bestemd voor studenten van het Conservatorium in Napels waar de 24-jarige Bellini zelf tot de beste studenten behoorde en in zijn laatste jaar in de compositieklas zat.

Het is een merkwaardige, wat atypische en toch vooruitziende bitterzoete komedie uit het achttiende eeuwse Ierland. Daar heeft de Anglo-Irish lord Adelson problemen met de nogal instabiele Italiaanse schilder Salvini die in zijn dienst is omdat deze verliefd is geraakt op Nelly, de verloofde van Adelson.

Maar het bedoelde huwelijk staat ook onder druk door omstandigheden verder weg, uit Londen, waar Adelsons vader (die nooit ten tonele verschijnt) zo’n huwelijk uit sociale overwegingen ongewenst vindt. En in Ierland beraamt Nelly’s weerzinwekkende oom kolonel Struley met zijn handlanger Geronio een plan om Nelly te ontvoeren.

De opera die zich hieruit ontwikkelt is dramatisch en erg gecompliceerd, de partituur ongelijkmatig van kwaliteit. Bellini was beter in dramatische gegevens en had moeite met de komedie. De belangrijkste buffo rol van Salvini’s hulpje Bonifacio is er met de haren bijgesleept en de muziek lijkt pseudo Rossini.

In het libretto van Andrea Tottola worden de hoofdfiguren met ironische afstandelijkheid bezien. De Opera Rara productie is een geslaagde. Simone Alberghini als Adelson had wat geadelder mogen zijn en zijn colraturen wat gaver kunnen afwerken. Enea Scala is een waarlijk Byronistische, voortreffelijke Salvini, heel gepassioneerd en Daniela Barcellona met prachtig vloeiende stem een treffende, toch pittige Nelly. Rodion Pogossov als Struley en David Soar als Gernonimo zingen fraai en weten al het melodramatische en karikaturale te vermijden. Naurzio Morara is een snedige, geestige NBonifacio.

Dirigent Rustioni heeft veel gevoel voor bel canto en dirigeert subtiel, maar met élan. Waarmee de eerdere opname van Andrea Licata (Nuova Era 7154) is overtroffen.