CD Recensies

BACH, J.S.: MIS IN b, LUTZ

Bach, J.S.: Mis in b BWV. 232 Hohe Messe. Julia Doyle (s), Alex Potter (altus), Daniel Johannsen (t), Klaus Mertens (bs) met koor en orkest van de Bach Stiftung St. Gallen o.l.v. Rudolf Lutz. B 384 CD (2 cd’s, 1u. 40’07”). 2016

 

Er is veel voor te zeggen om vertrouwd te raken met meer dan een uitgave van Bachs Hohe Messe. Geen enkele uitvoering van een werk van deze distinctie en statuur kan alle aspecten omvatten. Het argument van een enkele zanger voor iedere vocale partij heeft steeds vertolkers en hun gehoor gestimuleerd om nog eens fris na te denken over de krachten die het beste voor deze taak geschikt zijn.

Rudolf Lutz kiest voor differentiatie tussen de solisten en het ripieno koor. Hij baseert zijn krachten enigszins op het beroemde memorandum van de Leipzigse gemeenteraad uit 1730.

Daarmee komt hij tot een heel mooi resultaat en laat hij de muziek zich ontwikkelen met een zekere mate aan natuurlijke vrijheid zonder deze te overdrijven.

Gekozen is voor een kleine koorbezetting op basis van 8 bassen (en 11 sopranen, 7 alten, 6 tenoren) en een oude instrumenten begeleiding met een fundament van 2 violones en 3 celli plus twee fagotten. Klavecimbel en orgel zijn ingezet.

Bij de solisten horen we vooral heel fraaie dingen van de stralende sopraan Julia Doyle en de waardige Bachspecialist Klaus Mertens, maar ook altus Alex Potter en tenor Daniel Johannsen zingen hun partijen heel bevredigend.

De grote pluspunten van deze vertolking zijn een vitaal ritmisch gevoel binnen verstandig gekozen tempi, een duidelijke doelgerichtheid en een affectieve reactie op de muziek van Bach.

Met een uitgebreid, heel informatief boekje met tekst en toelichting is de uitgave ook in dit opzicht uitstekend voorzien. Klein minpuntje: een zwarte tekst op een donkerblauwe achtergrond is op de cover wat moeilijk leesbaar.