CD Recensies

BEAU, LE: PIANOTRIO; VIOOLSONATE; CELLOSONATE

Beau, Le: Pianotrio in b op. 15; Vioolsonate in c op. 10; Cellosonate in D op. 17. Tatiana Korsunskaya (p), Bartek Niziol (v) en Denis Severin (vc). MDG MDG 903-1872-6 (55’21”). 2014

 

Luise Adolpha le Beau (1850-1927) was ondanks haar Frans klinkende achternaam een in het Duitse Rastatt geboren componiste en pianiste die pianolessen kreeg van Clara Schumann en Franz Lachner en die compositielessen nam bij Josef Rheinberger. Maar ze correspondeerde ook met dirigent Hans von Bülow.

Ze liet als componiste een best aanzienlijk oeuvre van orkestwerken, kamermuziek, pianowerken liederen, koorwerken en zelfs twee opera’s - Hadumoth op. 40 en Der verzauberte Kalif op. 55 – na en had daar blijkbaar een tijdlang best succes mee.

Intussen is ze aardig in vergetelheid geraakt en des te beter dus dat de drie leden van het Spyros trio drie van die werken op hun repertoire namen. Tijdens een kamermuziekavond zouden ze er goede sier mee maken, want zowel de muziek, als de uitvoeringen hebben groot niveau.

Er zijn meer werken voor viool en piano van Le Beau (nog een vioolsonate e, dansen, een romance) en hetzelfde geldt in iets mindere mate voor cello en piano. Maar het pianotrio staat alleen. Of ooit meer van deze componiste volgt zal wel afhankelijk zijn van de verkoopcijfers van deze cd. Eigenlijk kunnen die niet hoog genoeg zijn, temeer daar de opname op zich zo fraai klinkt.