CD Recensies

BACH, J.S.: PARTITA'S VOOR SOLOVIOOL NR. 2 EN 3; SOLOSONATE NR.3, HAHN

Bach, J.S.: Partita’s voor soloviool nr. 2 in C BWV. 1004 en d BWV 1006; Sonate voor soloviool nr. 3 in C BWV. 1005. Hilary Hahn. Sony SK 62793 (78’44”). 1997

 

Op 13 en 14 april 2017 deed Hilary Hahn (1979) met het Orchestre de Lyon o.l.v. Leonard Slatkin als rots in een woelige zee concertzalen in Eindhoven en Utrecht aan. Het was een feest daarbij aanwezig te zijn. Als toegift speelde de soliste in Tchaikovsky’s Vioolconcert een solodeeltje Bach. 

Aanleiding genoeg om deze op 17-jarige leeftijd gemaakte Bach cd nog eens tevoorschijn te halen. Destijds was het een opmerkelijke uitgave, want Hahn bekommert zich niet om authenticiteit en speelt deze muziek met alle herhalingen monter en fris met versieringen als integraal bestanddeel en zonder overdreven rallentandi. Haar spel is op een zeer beheerste manier briljant en kleurig. 

De allemande uit Partita nr. 2 wordt vrij langzaam, meditatief en plechtig uitgevoerd. De beroemde chaconne wordt zorgvuldig van fragment tot fragment opgebouwd met veel gevoel voor nuancen en een subtiel gebruik van rubato

Ze weet haar mooie toon steeds juist te moduleren en jaar gevoel voor de intentie van de muziek lijkt voortdurend intuïtief juist.

Zo worden bijvoorbeeld de laatste twee delen uit de derde sonate vrijwel volmaakt gespeeld.

De vraag is hoe anders, rijper ze deze werken thans zou spelen, en dan liefst meteen alle zes.