CD Recensies

BLOCH: MÉDITATION HEBRAIQUE; SCHELOMO E.A., GABETTA

Bloch: ‘Gebed’, ‘Smeekbede’ en ‘Joods gezang’ uit Uit Joods leven; ‘Nigun’ uit Baal Shem (bew); Méditation hebraïque (bew); Schelomo; Shostakovitch: ‘Wiegelied’, ‘Waarschuwing’, ‘Lied van de armoede’, ‘Lied van het meisje’ uit Uit Joodse volkspoëzie op. 79 (bew); Casals: El cant dels ocelis. Sol Gabetta met Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson. Sony 8887-505314-2 (59’30”). 2012/4

 

Onder de titel Prayer maakten Sol Gabetta en Amsterdam Sinfonietta een cd met voornamelijk meditatieve werken die op de vogelode van Casals als toegift na bijna alle een uitgesproken Joodse inslag hebben. Een uitzondering is het rapsodische Nigun dat echter ook enig leed verraadt.

Schelomo wordt bij uitzondering begeleid door het Nationaal orkest Lyon o.l.v. Leonard Slatkin omdat daar een grotere bezetting voor nodig is. Dat past bij een klaagzang over het lot van het Joodse volk.

Oorspronkelijk bestaat de cyclus Uit Joodse volkspoëzie van Shostakovitch uit elf liederen voor sopraan, alt en tenor uit 1948; in 1964 werden ze georkestreerd. In die vorm zijn ze door Haitink opgenomen (Decca 425.069-2). Sol Gabetta speelt er hier drie in een bewerking voor cello en strijkorkest. 

De melancholie wordt hier vermengd met wat wrange expressie. Sol Gabetta speelt met een prachtig rijke, warme toon en nuanceert haar toon mooi door een wisselend vibrato. Op haar intonatie valt niets aan te merken, op de gevoelvolle begeleiding evenmin.