CD Recensies

BOCCHERINI: STRIJKKWARTETTEN OP. 2 NR. 1-6 EN OP. 15 NR. 1-6

Boccherini: Strijkkwartetten op. 2 nr. 1-6. Alea ensemble. Stradivarius STR 33758 (72’57”). 2006

 

Boccherini: Strijkkwartetten op. 15 nr. 1-6. Alea ensemble. Dynamic CDS 7704 (56’01”). 

 

Een bespreking van de opname met Boccherini’s Strijkkwartetten op. 32 nr. 1-6 diende als smaakmaker om wat meer in dit genre van hem te horen. Daarvoor dient dit tweetal uitgaven van het Alea ensemble dat bestaat uit Andrea Rognoni (v), Fiorenza de Donatis (v), Stefano Marchocchi (va) en Marco Frezzato (vc).

Joseph Haydn wordt beschouwd als de vader van het strijkkwartet, maar het was Luigi Boccherini die al in 1761 zijn eerste kwartetten produceerde, terwijl Haydn pas even later met zijn op. 1 kwam. De twee componisten kenden elkaar niet, dus moet ieder afzonderlijk tot deze nieuwe vorm zijn gekomen. Boccherini ging daarna nog verder door aan zijn strijkkwintetten een tweede altviool of cello toe te voegen.

Dat Boccherini zelf een groot cellist was, kunnen we terugvinden in de virtuoze, vaak erg hoog liggende cellopartijen en in het feit dat zijn kwartetten minder door de violen worden gedomineerd. Curieus is verder dat bij Boccherini zo vaak de menuetten de interessantste delen zijn. 

Het Alea ensemble treft meteen aangenaam wanneer blijkt dat het de historiserende uitvoeringspraktijk aanhangt. Misschien zijn de vertolkingen wat aan de voorzichtige kant, maar ze klinken wel heel mooi genuanceerd en helder, zuiver geïntoneerd en in goede balans.

Deze opnamen vullen fijn een leemte in het kwartetrepertoire.