CD Recensies

BACH, J.S: KUNST DER FUGE, DIE, QUINTA ESSENTIA

Bach, J.S.: Die Kunst der Fuge BWV. 1080. Quinta essentia. Ars Produktion ARS 38230 (81’41”). 2016

 

In 1998 maakte het Loekie Stardust kwartet een opname van Bachs Kunst der Fuge in een bewerking voor blokfluitkwartet (Channel Classics CCS 12698). Daarbij maakte het duidelijk dat niet naar authenticiteit in strikte betekenis was gestreefd. Dat was ook aanleiding om slechts twee van de vier canons op te nemen omdat beide andere niet realistisch op hun instrumenten konden worden gespeeld. In het werk zijn plaatsen te vinden waar Bach de logische omgang met het instrumentarium heeft gewijzigd door middel van octaaf transposities of afkortingen om deze uitvoerbaar te maken op een toetsinstrument. Om toch zoveel mogelijk recht te doen aan Bachs werk, werden zeventien blokfluiten gebruikt waarvan sommige waren voorzien van kleppen volgens het Böhm systeem.

Het Braziliaanse kwartet dat via Paul Leenhouts Nederlandse banden heeft, kent dergelijke scrupules niet en voert alle 21 delen uit.

Dat lukt wel goed, maar het probleem blijft dat zelfs bij het luisteren in stukjes en beetjes de klank van vier blokfluiten, hoe genuanceerd en gedifferentieerd ze ook worden bespeeld, het geluid van vier blokfluiten blijft, enigszins kamerorgelachtig. 

De twee dames en twee heren bespelen hun instrumenten heel kundig en fijnzinnig, maar kunnen niet voor voldoende contrast tussen de fuga’s zorgen. Bovendien kan tussen de hoge stemmen makkelijk interferentie ontstaan en produceert de basfluit wat ruis.

Kijk liever in de Vergelijkende Discografie naar andere, betere bezettingen en verklankingen.