CD Recensies

BUXTEHUDE: TRIOSONATES OP. 1 NR 1-7

Buxtehude: Triosonates op. 1 nr. i in F BuxWV. 252, 2 in G BuxWV. 253, 3 in a BuxWV. 354, 4 in Bes BuxWV, 255, 5 in C BuxWV. 256, 6 in d BuxWV. 257, 7 in e BuxWV. 258, Arcangelo. Alpha 367 (59’13”). 2016

 

Wie Buxtehude denkt te kennen als componist van wat gedegen, plichtmatige en nogal saaie vroege barokcomponist zal verrast zijn door de levendigheid van deze triosonates die als zijn opus 1 werden gepubliceerd, maar pas later, op het hoogtepunt van zijn loopbaan, werden geschreven. Echt meesterlijk gaat hij hier om met het contrasteren van viool en viola da gamba. Soms trekken ze ven samen op in een harmonieus duet, dan weer, dan weer laat hij ze vrij om hun eigen persoonlijkheid te tonen. Harmonieën knarsen soms even zonder irritant te worden.    

Voor deze gelegenheid koos klavecinist Jonathan Cohen drie musici uit zijn Ensemble Arcangelo, namelijk Sophie Gent (v), Jonathan Manson (vdg)  Thomas Dunford (lt) om samen en apart naar elkaar op jacht te gaan, te dansen en elkaar na te bootsen waarbij luitenist Thomas Dunford en Cohen zelf voor veerkrachtig fraaie begeleiding zorgen. De opname klinkt rijk aan detail en mooi open.