CD Recensies

BARVINSKY: PIANOWERKEN, PETRYCHENKO

Barvinsky: The silenced voice of Vasyl Barvinsky. Pianocyvlus Liefde; Préludes nr. 1-8; Suite over Oekraînse thema's. Violina Petrychenko. Ad Celeranndo ACC 03 (70'03"). 2017

Met zijn landgenoten Mykola Lysenko, Viktor Koseno, Myroslav Skoryk, Yully Metos, Boris Lyatosynsky, Kyrylo Stetsenko, Mykola Kolessa, Valentin Sylvestrov en Arkady Filipenko behoort Vasyl Barvinsky (1888-1963) als oprichter van de Lviv school, die als een der ersten van deze Oekraïnse componisten internationale erkenning kreeg en ook buiten eigen land werd gepubliceerd, maar die in zijn ontplooiing als componist, dirigent, docent en musicoloog te lijden had onder het heersende regressieve regime.

Hij was waarschijnlijk ook de meest tragische van hem want om zijn stem tec smoren was hij met zijn vrow tien jaar verbannen naar een Goelag kamp in Siberië. Hij was haast wel gedwongen om om zijn heil in voor de hand liggende 'onschuldige' kleine muziekvormen en de volksmuziek uit de eigen regio te zoeken. Eenvoud is troef om sfeer te te scheppen. Veel verder dan Praag is hij vermoedelijk nooit verder ichting West gekomen. Erg omvangrijk is zijn oeuvre niet.

Blijkens wat de zelf uit het Oekraïnse Saporishsha komende, maar nu in Duitsland gevestigde Violina Petrychenko hier liefdevol en heel verzorgd in alle stemmingen - veel melancholie - en eenvoud laat horen, vormt een vlot en vaardig, heel goed uitgevallen pleidooi voor deze componist. Probeer het scherzo in G uit de Suite over Oekraïnse thema's maar eens. Ook veel waardering voor haar verhelderende toelichtingen in het tekstboekje.

Het is de bedoeling dat Petrychenko in maart 2018 ook het Pianoconcert van Barvinsky opneemt. De 6 Miniaturen over Oekraïnse volksliedjes uit 1925 zijn door Emmy Best-Reintges (Audite 30005) opgenomen en in een door Natalya Pasichnyk uitgevoerd recital komt de Prélude op. 1/2 voor (BIS SACD 2222).