CD Recensies

BACH, J.S.: KLAVECIMBELCONCERTEN (BEW.), WAVE KWARTET

Bach, J.S.: Klavecimbelconcert nr. 1 in d BWV 1052 (bew); Concerten voor 2 klavecimbels en orkest in C BWV. 1061 en c BWV. 1062 (bew); Concert voor 4 klavecimbels in a BWV. 1065 (bew). Wave kwartet met l’Orfeo barokorkest o.l.v. Michi Gaigg. Sony 88985-43646-2 (58’33”). 2017

 Bach puristen zullen gruwen van de mogelijkheid om diens klavecimbelconcerten niet op een toetsinstrument (snaarinstrument dat met toetsen wordt bespeeld) maar op een tot de idiofonen behorend ‘zelfklinkend’ stel instrumenten uit de voeren.

Maar wie met een open geest tegenover muziekproductie staat, zal het verfrissend vinden, deze Bach in ander klankgewaad dankzij inderdaad mooi klinkende houten staven.

Het in Duitsland gevestigde, maar vrij internationaal samengestelde Wave kwartet bestaat uit Christoph Sietzen, Bogdan Bacanu, Emiko Uchiyama en Vladimir Petrov. Het baarde opzien toen het in 2008 in het Berlijnse Konzerthaus Bachs concert BWV 1061 in een bewerking van Bogdan Bacanu uitvoerde.

Het in 1996 gevormde, vrij omvangrijk bezette Orfeo barokorkest uit Linz onder de vrouwelijke dirigent Michi Gaigg doet in alle opzichten zijn naam eer aan. Het kan zingen, maar ook doortastend zijn als Orfeus en speelt in de beste authentieke barokstijl.

Dat de verdubbeling tot acht marimba’s in het Concert BWV 1065 in een opname met zichzelf zo goed geslaagd is, valt te bewonderen.