CD Recensies

BUXTEHUDE: TRIOSONATES - MANUSCRIPTEN UIT UPPSALA

Buxtehude: Triosonates - Manuscripten uit Uppsala. Triosonate in a BuxWV. 272; met suite  in D; Viola da gamba solo in d; Triosonates in G op. 2 BuxWV. 261, in D BuxWV, 267; Sonate en Suite in Bes BuxWV. 273. La rêveuse. Mirage MIR 303 (2 cd’s, 1u.09’13”). 2016

 

Triosonates nemen een speciale plaats in binnen het omvangrijke oeuvre van Buxtehude dat voor het grootste deel bestaat uit orgelwerken. Ze zijn gering in aantal maar als gepolijste parels. Opus 1 bevat er zeven, opus 2 zes, maar er zijn ook ongepubliceerde manuscripten uit de bibliotheek in het Zweedse Uppsala. Mooie voorbeelden van de Stylus phantasticus.

 

Voor diegenen die Buxtehude beschouwen als een enigszins ondergestofte voorgangen van de grote barokcomponisten, zal het sensuele en vrolijke karakter van deze sonates een aangename verrassing zijn. La rêveuse, een Frans ensemble dat bestaat uit Florence Bolton (vdg), Emily Audoin (vdg), Benjamin Perrot (theorbe), en Sébastien Wonner (org), levert zangerige melodielijnen, een vrij druk contrapunt en een voortdurend wisselende continuo textuur. Harmonieuze zowel als sterk contrasterende harmonieën zorgen voor levendigheid in uitvoeringen vol mooie details en luchtig als goed geklopte slagroom. Dit is muziek die lacht. Buxtehude lijkt hier wel een noordelijke Corelli.