CD Recensies

BACH, C.P.E.: SONATES VOOR VIOLA DA GAMBA EN B.C.

Bach, C.P.E: Sonates voor viola da gamba en b.c. in D Wq. 137, H. 559, in C Wq. 135, H. 558, in a Wq, 50/3, H. 138 en g Wq. 88, H. 510. Johanna Rose (vdg) en Javier Nuñez (kl). Rubicon RCD 1019 (65’39”). 2017

 

De gambasonates die de toen Berlijnse Bachzoon componeerde behoren tot de laatste die buiten Frankrijk voor dit strijkinstrument werden geschreven omdat het geleidelijk door de cello werd vervangen.

Het zijn vrij uitgesproken virtuozen stukken waarin de technische en expressieve mogelijkheden worden verkend. De technische in de snelle delen, de expressieve in de langzame, geheel in overeenstemming met de Empfindsamer Stil

De Duitse Johanna Rose, die ook deel uitmaakt van ensembles als de Accademia del piacere en La venexiana ontlokt heel mooie klanken aan haar instrument en beschikt over een betrouwbare techniek en speelt met gevoelige expressie, Zo zorgt ze voor licht en schaduw in de frasering. Het resultaat klinkt heel charmant.

Ook Paolo Pandolfo nam een drietal van deze sonates op, hij liet zich door organist Rinaldo Alessandrini begeleiden op Tactus TC 71020501. Eerlijk gezegd is me Nuñez’ klavecimbel liever.