CD Recensies

BERNSTEIN: PIANOTRIO; VIOOLSONATE E.A.

Bernstein: Vioolsonate (Klarinetssonate, bew. Terwilliger); Vioolsonate; Pianotrio; ‘My house’ uit Peter Pan (bew. Stern); ’Take care of this house’ uit 1600 Pennsylvania avenue (bew. Stern); 4 Moments of Candice (bew. Stern). Opus Two duo (William Terwilliger (v) en Andrew Cooperstock (p)) met Charles Bernard (vc) en Marin Mazzie (s). Naxos 8.559643 (67’41’). 2008

 

Voor velen zal het een verrassing zijn dat Leonard Bernstein ook kamermuziek schreef. Het gaat om een stuk of tien composities waarvan slechts een paar waaraan de viool te pas komt. Om dat aantal te vermeerderen dienen wat bewerkingen van bijvoorbeeld de Klarinetsonate uit 1942 en musicalfragmenten zoals hier.

Verder betreft het meest jeugdwerken als het Pianotrio uit 1937 en de Vioolsonate uit 1939, Deze laten Bernstein meteen horen als een veelbelovende componist die later in een parallel universum andere wegen insloeg.

Vooral het prille Pianotrio is een boeiend werk dat zeker de aandacht verdient. Des te vreemder dat het levendige, soms ook geestige stuk pas in 1979 werd gepubliceerd.

De vioolsonate zowel als de bewerkte Klarinetsonate zijn tweedelig; het tweede deel van de Vioolsonate heeft een interessant lang variatiedieel, De violist van het ensemble heeft van de Klarinetsonate uit 192 een fraaie Vioolsonate nr. 2 gemaakt.

Dirigent/bewerker Eric Stern bezorgde wat ‘house’ liederen op basis van voor Broadway bestemde werken. In feite gaat het om ‘I am easily assimilated’, ‘You were dead, you know’, ‘Glitter and be gay’ en ‘Make our garden grow’ uit Candide (1956) , ‘My house’ uit Peter Pan (1950) en ‘Take care of this house’ uit het dramatischer 1600 Pennsylvania avenue (1976).

De vier uitvoerenden mogen dan geen grote bekenden zijn, ze verrichten allen voortreffelijke, stilistisch mooi ingepaste vertolkingen en leveren zo op een goede cd een waardevolle bijdrage aan de karige Bernstein kamermuziekdiscografie met inventieve stukken.

Van het Pianotrio als mogelijk interessantste werk bestaan ook opnamen van  het Ahn trio (EMI 557.022-2), Erin Keele c.s. (Onyx ONYX 4129), het Altenberg trio (Challenge CC 72003), het Pacific trio (Marsyas 1805-2), met Nieuw Münchens pianotrio (Orfeo C 326-931 A), het Morgenstern trio (Azica ACD 71266) en het Neave trio (Chandos CHAN 10924), maar die maken alle deel uit van een verzamelprogramma met werken van andere componisten.