CD Recensies

BACH, J.S.: SONATES EN PARTITA'S VOOR SOLOVIOOL, ANNA GÖCKEL

Bach, J.S.: Sonates en Partita’s voor vioolsolo BWV. 1001/6. Anna Göckel. NoMadMusic FF 003 (2 cd’s, 2u. 27’00”). 2017

 

De jonge Franse Anna Göckel is een nieuwe naam in het violistenwereldje. Geheel naar de huidige mogelijkheden is van allerlei van haar te vinden op internet, over haar deelname aan diverse concoursen in München, Helsinki, Augsburg en Boekarest waar ze meestal in de halve finale strandde en een gevolgde masterclass in Nederland bij Boris Belkin. Ze speelde in het Trio Karénine en een strijkkwartet en is in werken van Saint-Saëns en Sibelius te zien en te horen op Spotify. Ze behoorde ook tot de genomineerden voor de Franse Grammy Révélations classiques de l’ADAMI.

Dat maakt benieuwd naar haar solodebuut, meteen maar met Bachs solowerken.

Göckel benadert haar vertolkingen van de Sei solo a violino senza basso accompagnato een stevige basis dynamiek en geeft haar mooi sonoor klinkende Giovanni Tononi uit 1690 die het mogelijk maakt climaxen niet te dramatisch te laten zingen. Ze weet de intensiteit van haar spel steeds vol te houden en besteedt aandacht aan de structuren.

Mooi is bijvoorbeeld het contrast tussen de vriendelijke Siciliana en het felle Presto in BWV. 1001. 

De beroemde Chaconne uit BWV. 1004 is uiteraard de zon waaromheen al deze muzikale planeten draaien en daardoor ook een baken in de rest van de cyclus. Göckel neemt de tijd voor haar 15’37” durende energieke reis en laat vooral de lyrische kant naar voren komen. De harmonische begeleiding wisselt mooi van kleur en dynamiek. De reprise van het beginthema is tot besluit meer als het sluiten van een gordijn dan een extroverte krul.

De violiste weet zo op persoonlijke manier zes mooie muziekverhalen te vertellen.

Met reeds talloze eerdere opnamen kan men zich afvragen wat het belang van deze nieuwe is, wanneer we al over geweldig mooie ‘traditionele’ versies van bijvoorbeeld Faust (Harmonia Mundi HMC 90.2059 en HMC 90.2124), Tetzlaff (Hänssler CD 98250), Mullova (Onyx 4040), Fischer (Pentatone PTC 518607-2) en Ibragimova (Hyperion CDA 67691/2) beschikken.

Wie nog voor een nieuwe (alternatieve) aankoop moet beslissen, doet er goed aan om ook het oor aan Göckel te lenen.