CD Recensies

BEETHOVEN: MISSA SOLEMNIS, SUZUKI

Beethoven: Missa solemnis op. 123. Ann-Helen Moen (s), Roxana Constantinescu (a), James Gilchrist (t) en Benjamin Bevan (b) met het Bach Collegium Japan o.l.v. Masaaki Suzuki. BIS 2321 (74’04”). 2017 

 

Toen hij in 1819 vernam dat zijn vroeger leerling en weldoener aartshertog Rudolf van Oostenrijk kardinaal in Olmütz zou worden, begon Beethoven aan zijn plechtige Mis. Het werk had in 1820 voor de inwijding gereed moeten zijn, maar het duurde tot 1823 voordat het af was. Het werd wel een van de mooiste werken in zijn soort.

Na zijn studie in Nederland richtte Masaaki Suzuki in 1990 in eigen land het Bach Collegium op met de bedoeling om alle koorwerken van Bach op te nemen. Die enorme taak werd langzaam maar gestaag en waarschijnlijk met de nodige wisselingen de bezetting met groot succes zo’n vijfentwintig jaar volbracht.

Daarna ontbindt je zo’n geweldig ensemble niet, maar gaat vooruit met andere grote koorwerken. Dus volgde eerst in 2013 Mozarts Requiem (BIS SACD 2091) en is het nu de beurt aan Beethovens Missa Solemnis.

Die ondergaat hier van een eminent solistenkwartet en een team met grote expertise in de historiserende uitvoeringspraktijk een warmhartige, spontane en volkomen natuurlijk klinkende interpretatie.

Wat te bewonderen valt is een zekere ranke klankpracht en een vrij vlotte tempokeus. Hoewel men niet de beschikking had over beroemde solisten schuilt er ware opgetogenheid in de buitengedeelten van het Gloria, het Credo en het Agnus Dei met hu visie op een tekort schietende medemenselijkheid zonder dat het aan ware introversie ontbreekt. Beethovens ontzagwekkende overpeinzing in het middelste gedeelte van het Credo klinkt voldoende geheimzinnig.

De vier solisten zijn goed voor hun taak berekend, het koor zingt geëngageerd en levendig en de orkestbijdrage is zonder meer goed.

Maar ja: er zijn langzamerhand zoveel prachtopnamen van de Missa solemnis. Denk aan de recente van Daniel Reuss (Glossa GCD 921124), Herreweghe (PHI LPH 007), Gardiner (Soli Deo Gloria SDG 718) en Haitink (BR Klassik 900130) uit de afgelopen jaren. Temidden van hen is nu ook een warm plaatsje gevonden voor Suzuki