CD Recensies

BEETHOVEN: SYMFONIE NR. 9, KUBELIK

Beethoven: Symfonie nr. 9 in d op.125. Helen Donath (s), Tersa Bergsanza (a), Wieslaw Ochman (t) en Thomas Stewart (bs) met koor en orkest van de Beierse omroep o.l.v. Rafael Kubelik. Pentatone PTC 5186-253 (69’48”). 1975

 

Een herinnering aan de introductieperiode van de quadrafonie uit medio jaren zeventig via een paar onderling onverenigbare systemen die snel tot mislukking waren gedoemd. Ik behoorde niet tot de gelovigen in welk dan ook en ben ook bij latere luisterproeven maar sporadisch overtuigd. 

Wat interessant zou zijn om te weten, is: hoeveel luisteraars van klassieke muziek maken daadwerkelijk gebruik van vier- of vijfkanaals weergave?

Gelukkig is al dit materiaal ook goed te beluisteren in gewone stereo. Er zijn trouwens meer Negende symfonieën van Beethoven met Kubelik. Bijvoorbeeld uit 1958 met Elsie Morison, Lauris Elms, Waldemar Kmennt, David Kelly en het Israël filharmonisch orkest (Helicon 02/9651) en 1982 met Helen Donath, Brigitte Fassbänder, Horst Laubenthal, Hans Sotin met koor en orkest van de Beierse omroep (Orfeo 207891).

Natuurlijk gaat het in al die gevallen om een best mooie, heel sympathieke uitvoeringen, maar geen van Kubeliks Beethoven opnamen heeft ooit bovenaan in de lijstjes topuitvoeringen gestaan. Zijn sterkte lag vooral bij Dvorak en Mahler.