CD Recensies

BERNSTEIN: OUVERTURE CANDIDE; SYMFONISCHE DANSEN UIT WEST SIDE STORY E.A.

Bernstein: Ouverture Candide; ‘Symfonische dansen’ uit West Side story nr.1-9; ‘Galop’, ‘Wals’, ‘Danzón’ uit Fancy Free; Suite On the waterfront; ‘Dance episodes’ nr. 1-3 uit On the town. Liverpool filharmonisch orkest o.l.v. Christian Lindberg. BIS SACD 2278 (62’30”). 2016

 

Christian Lindberg, sinds kort bij het Liverpoolse orkest, bracht werken van Bernstin uit respectievelijk 1956, 1957, 1944, 1954 en 1946 van de betrekkelijk jonge componist bijeen en wil daarmee de honderdste verjaardag van de componist luister bijzetten. 

Het ballet Fancy Free is van een vijfentwintigjarige uit oorlogsjaar 1944. Het was zijn eerste werk in een lange reeks van film- en theatermuziek. 

Het programma begint met de geestige Ouverture Candide en eindigt met de drie ‘Dans episodes’ uit de musical On the town. Het bekendst zijn natuurlijk de ‘Symfonische dansen’ uit West Side story uit 1957. In de filmmuziek bij Elia Kazans On the waterfront gaat het net als in West Side Story over liefde en verraad in de havenwereld van Hoboken.

Dat er geen Amerikaans orkest nodig is om naast drama, uitbundigheid, vaart en swing ook charme in deze muziek te brengen, wordt hier fijn aangetoond.