CD Recensies

BACH, J.S.: BRANDENBURGSE CONCERTEN NR. 1-6 (BEW. REGER EN BINDMAN)

Bach. J.S.: Brandenburgse concerten nr. 1-6 BWV. 1046/51 (bew. Reger). Sontraud Speidel en Evelinde Trenkner. MDG 330-0635-2 (1u. 44’27”). 1995

 

Bach. J.S.: Brandenburgse concerten nr. 1-6 BWV. 1046/51 (bew. Bindman). Eleonor Bindman en Jenny Lin. Grand Piano GP 777/8 (2 cd’s. 1u. 45’16”). 2017

 

Als componist en concertpianist arrangeerde Max Reger aan het begin van de twintigste eeuw graag orkestwerken en kamermuziek van Bach voor piano al dan niet vierhandig. De populaire zes Brandenburgse concerten vormden daarbij voor huiselijk gebruik een ideaal gegeven.

Een aardige geste om de muziek beschikbaar te maken voor huislijk gebruik. Honderd jaar geleden waren muziekliefhebbers daar nog sterk op aangewezen bij gebrek aan radio en grammofoonplaten, tegenwoordig zal er veel minder behoefte aan bestaan. Ook Eleonor Bindman maakte een dergelijk arrangement.

Toch kan het best aardig zijn om eens naar deze verkleinde, intiemere vorm te luisteren en vast te stellen hoe Reger en Bindman behalve in de Concerten nr. 3 en 6 de vele orkeststemmen op verschillende manieren terugbrachten tot slechts vier handen op de piano. Zoek de verschillen!

Beide heel professionele pianoduo’s zijn daarbij ideale gidsen. Een keus tussen beide maken, is niet alleen moeilijk, maar ook onrechtvaardig.