CD Recensies

BACH, J.S.: VIOLA DA GAMBASOATES NR. 1-3 E.A., VAUGHAN

Bach, J.S.: Viola da gamba sonates nr. 1-3 BWV. 1027/9; Solovioolsonate nr. 2 in a BWV. 1003, Adagio uit Solovioolsonate nr. 3 in C BWV. 1005 (bew.). Laura Vaughan en James Tibbles. Paladino PMR 0090 (67’40”). 2017

 

Vanaf het moment dat de cello met kalme tred in zet boven de stijgende basfiguren en de rechterhand trillers van het klavecimbel, wordt duidelijk dat veel te genieten zal zijn van deze cd. En inderdaad, niets van het oorspronkelijke karakter gaat verloren on vertolkingen met een duidelijke textuur, restrictief gebruik van vibrato en een levendige articulatie.

Maar haast meer nog zijn het muzikale gevoel en de intelligente aanpak van dit tweetal musici die treffen. Er is geen gebrek aan subtiliteiten. 

Alle aan Bachs gambasonates gewijde opnamen vragen om een aanvulling en hier zorgt James Tibbes daarvoor in de vorm van een paar mooie bewerkingen van muziek voor soloviool. Al deze uitvoeringen klinken verfrissend vers.

In de gambasonates zijn vooral Lucile Boulanger en Arnaud de Pasquale (Alpha 161), Jordi Savall en Ton Koopman (Alia Vox AV 9812) en Kim Kashkasian en Keith Jarrett (ECM 1501) concurrerend.