CD Recensies

BARBELLA: DUO'S VOOR 2 (ALT)VIOLEN

Barbella: Duo’s voor 2 violen op. 3 nr. 1-6 (bew. voor 2 altviolen). Simone Laghi en Stefano Marcocchi. Passacaille 1046 (67’23”). 2017

 

Het  is dat 14 april 2018 de driehonderdste verjaardag van de Italiaanse componist/violist Emanuelle Barbella die leefde van 1718 tot 1777 en over wie Burney positief berichtte kon worden herdacht, anders hadden we waarschijnlijk  nauwelijks van hem gehoord.

Weliswaar bestaan enigszins verdwaalde opnamen van zijn blokfluitconcert (Federico Guglielmo op Gaudeamus CD GAU 330), Mandoineconcert (Anna Torge op Ars Production ARS 39.092) en Mandolinetrio’s (Stutz op FSM FCD 97786), maar de eigenlijk voor 2 violen geschreven Sei duetti a due viole voor 2 violen zijn nieuw op cd en wat is erop tegen om ze omlaag te transponeren en met altviolen uit te voeren? Een idee misschien voor altviolisten om dit ook te doen met Bartóks 44 Duo’s.

Midden achttiende eeuws repertoire met de typische eigenschappen uit die tijd en dus wat invloed van Tartini. In 1923 sloeg Andreas Moser in zijn Geschichte des Violinspiels deze elegante duo’s hoog aan als voorbeeld van goed bruikbare muziek voor viool amateurs en professionals. Een licht didactische inslag is niet vreemd aan de van de nodige fantasie getuigende werken en de warmere altklanken die Laghi en Mercocchi aan hun instrumenten ontlokken doen er goed aan.