CD Recensies

BYRD: ONE BYRDE IN HANDE. KLAVECIMBELRECITAL EGARR

Byrd: One byrde in hande. Prelude in a MB. 27/42 BK. 12’ Fantasie in a MB/27 nr. 42 BK. 13; Prelude in g MB. 1, in C MB. 24; Grounds MB. 9 MB. 43; Pavane e gaillard nr. 3 in a MB. 16; Fantasieën ‘Ut, re, mi, fa, sol, la; MB. 64, ‘Ut, mi, re’ MB. 65, in G MB. 62, n C MB. 25; Lachrimae pavan ‘After John Dowland’ MB. 28, BK. 54 ; The bells MB. 38. Richard Egarr. Linn CKD 518 (62;59”). 2017

 

Dat klavecinist Richard Egarr voor zijn debuut op Linn muziek van William Byrd koos, is misschien niet zo verwonderlijk, dat hij niet met een nieuwe versie van diens Lady Nevells Book uit 1591 komt misschien wel.

In plaats daarvan koos hij deels polyfone werken als de Preludes en Fantasieën, maar ook gestileerde dansen en het aparte The bells waarin de componist het over het land uitwaaierende en nagalmende geluid van kerkklokken nabootste.

Egarr maakt daar met de nodige fantasie iets bijzonders van met volle grepen en het nodige legato zodat er een het klokgelui haast geen eind dreigt te komen.

Over het geheel zijn de vertolkingen gezaghebbend en beheerst zijn, maar ook omdat ze het juiste expressieve gehalte hebben. Zeker de karakterstukken worden mooi gefraseerd en krijgen kleur en het vernieuwende karakter wordt duidelijk, huis ook dankzij de nodige versieringen. Spel dat van veel inzicht getuigt. Inderdaad: beter één Byrd in de cd speler dan tien in de lucht.