CD Recensies

BENEVOLI: MISSA SI DEUS PRO NOBIS; MAGNIFICAT E.A.

Benevoli: Missa Si Deus pro nobis; Magnificat. Le concert spirituel o.l.v. Hervé Niquet. Alpha 400 (60’31”). 2017

 

Voorafgegaan door een Processie van Saint-Ambroise en doorspekt met de motetten Cantate Domino van Monteverdi, Beata es, virgo Maria van Palestrina, een anoniem graduaal Ne vertas facies team a puero tuo en Benedictus qui venit in nomen Domini, het offertorium Canzon Vigesimanona van Frescobaldi en Benevolo’s eigen motet Regna terrae voert Niquet Orazio Benevoli’s Missa si Deus pro nobis en als communie diens eveneens 16-stemmige Magnificat uit.

Orazio Benevoli (of Benevolo) (1605-1672) werd in Rome geboren als Franse bakkerszoon en vervulde als componist/maestro di cappella in Italië en Oostenrijk en werd vooral beroemd met zijn Missa Salisburgensis waarvan blijkbaar geen opname bestaat. Dit repertoire is tegenwoordig nog net zo moeilijk goed uitvoerbaar als destijds en vormt een uniek blijk van de veelstemmige techniek die heel wat complexer is dan de klankwereld van Schütz en Gabrieli.

Aan dit Alpha project werken liefst acht koren van elk vijf tot tien stemmen mee. De leden van Niquets koren zingen gelukkig zo duidelijk dat de textuur nooit warrig wordt. De ontwikkelde klank laat zelfs ruimte voor nuancen en subtiliteiten. Ook is de geslaagde realisatie gericht op klankschoonheid en ongelijkmatigheden in de frasering komen nauwelijks  voor. Het geheel kent zelfs een verrassende sereniteit.

Misschien is het nuttig om nog even te wijzen op de Missa In diluvio aquarium multarum van Benevoli waarvan Philipp Ahmann een opname maa koe (Es Dur ES 2049)