CD Recensies

BEETHOVEN: PIANOPARAFRASEN OVER DE SYMFONIEËN NR. 3-9, VRACHEVA

Beethoven: Pianoparafrase fantasieën over de Symfonieën nr. 3-9. Galina Vracheva. Solo Musica SM 280 (2 cd’s, 1u. 52’07”). 2010

 

In 1865 publiceerde Liszt pianobewerkingen van alle negen symfonieën van Beethoven. Dat waren transcripties die zich getrouw aan de textuur van deze orkestwerken hielden, zonder toevoegingen of weglatingen, zoals dat wel het geval was in zijn bewerking van liederen van Schubert en operafragmenten.  

Cyprien Katsaris (Teldec 9031-71619-2) en Yuri Martynov (Zig-Zag territoires ZZT 1317, 301, 336, 356, Alpha 227) maakten daar volledige opnamen van.

Maar hier is iets heel anders aan de hand. De in Zwitserland gevestigde pianiste Galina Vracheva die van Bulgaarse oorsprong is (meer daarvoor op haar website) gaat door voor een groot improvisatrice en geeft op dat gebied ook les in Amsterdam.

Wanneer ze pianoconcerten uitvoert, improviseert ze naar invallen van het moment de cadensen daarvoor. Tijdens recitals vraagt ze soms aan het publiek om een thema voor te zingen of een gedicht op te zeggen, waarop ze dan spontaan improviseert. 

Hier vertoont ze haar kunst aan de hand van geïmproviseerde invallen over de wezenlijke thema’s uit Beethovens zeven latere symfonieën die daarvoor materiaal genoeg bevatten. Dat gebeurt onder de titel ‘Don’t forget Beethoven’ die meteen aangeeft dat de componist op de eerste plaats komt en dat de pianiste slechts op eigen manier een aantal van zijn gedachten uitwerkt.

Voor de luisteraar die vertrouwd is met Beethovens symfonieën is het aardig en soms zelfs verrassend om haar daarin met haar vitale spel  op de voet te volgen.