CD Recensies

BAUßNERN, VON: KAMERMUZIEK

Baußnern, von: Octet voor piano, 3 violen, fluit, klarinet, cello en contrabas in d; Elegie voor viool en piano; Serenade voor viool, klarinet en piano. Berolina ensemble. MDG 948-1826-6 (76’50”). 2013

 

Baußnern, von: Kwintet voor piano, viool, klarinet, hoorn en cello in F; Kammergesänge nr. 1-8 voor sopraan, strijkkwartet, fluit en klarinet; Strijktrio in e. Maria Bengtsson (s) met leden van het Berolina ensemble. MDG MDG 948-2071-6 (78’16”). 2017

 

De in Berlijn geboren Waldemar von Baußnern (1866-1931) was de zoon van een ambtenaar en verhuisde na zijn studie bij Kiel en Bargiel naar Transsylvanië waar hij als componist een eigen weg zocht (en vond) tussen de richting Brahms en de richting Liszt.

Het Berolina ensemble met als hier actieve leden Franziska Dallmann (fl), Friederike Roth (kl), Florian Bensch (fag), Adrienn Nagy (hrn), David Gorol (v), Isabelle Bania (v), Dorian Wetzel (va), Johannes Dworatzek (vc), Jule Hinrichten (vc), Rolf Jansen (cb) en Viller Valbonesi (p) laat ons. Op een tweetal cd’s kennismaken met de tot voor kort volkomen onbekende componist. Te gast in de liederen is de sopraan Maria Bentsson die over een mooi warm-heldere stem beschikt.

Een opgraving als deze is zeker van belang, al kan niet worden gezegd dat er aan de onderneming van MDG die weer in uitstekende geluidkwaliteit baadt, de ontdekking van erg belangwekkende componist te ontlenen valt.  Maar toch blijkt het na even de moeite waard om hem wat nader te kunnen leren kennen.

Zeker, zijn composities getuigen van behoorlijk vakmanschap, maar het boeiendst daaraan is niet de inhoud der werken volgens standaard. formules, maar de combinatie van instrumenten waarvoor hij schreef en het feit dat hij hier en daar volksmuziek gebruikt.

Misschien geeft de componist, hoewel zijn muziek zeker niet ‘moeilijk’ is, bij eerste kennismaking niet al zijn geheimen prijs. Een paar keer opnieuw aandachtig luisteren maakte wel dat de belangstelling groeide.

Dat de waardering toenam is in hoge mate te danken aan de jonge, enthousiaste musici van het Berolina Ensemble dat zich zo nijver en met succes voor de componist inzet.