CD Recensies

BACH , J.S.: SONATES VOOR SOLOVIOOL NR. 1 EN 2; PARTITA NR. 1, RUMPF

Bach, J.S.: Sonates voor vioolsolo nr. 1 in g BWV. 1001 en 2 in a BWV. 1003; Partita voor soloviool nr. 1 in b BWV. 1002 (bew.). Florian Klaus Rumpf (mand.). Ars Produktion ARS 38238 (79’03”). 2017

 

Van Bachs 6 Sonates en partita’s voor soloviool verschijnen steeds meer bewerkingen. We konden ze wat de snaarinstrumenten betreft al horen van Hopkinson Smith op luit (Astrée E 8678) en van Frank Bungarten op gitaar (MDG MDG 3056-1028-2), dus waarom niet ook op mandoline?

Goed bespeeld, zoals hier door Florian Klaus Rumpf, die in de toelichting uitlegt dat viool en mandoline veel overeenkomst vertonen qua stemming en klankbereik en dat op een paar uitzonderingen na deze muziek goed op mandoline uitvoerbaar is. Wel moest hier en daar een tempo wat worden teruggeschroefd. Jammer dat alleen tokkel- en geen strijktechnieken kunnen worden toegepast. In hoeverre het kleurpalet van de mandoline kleiner is dan dat van de viool, mag de luisteraar beoordelen. In elk geval is sprake van een geslaagd optreden dat zeker voor een keer goed. Te beluisteren valt omdat het instrument levensecht klinkt. Met spanning is het wachten op de tweede aflevering om het project compleet te maken.