CD Recensies

BUXTEHUDE: ABENDMUSIKEN

Buxtehude: Abendmusiken. Cantates Gott hilf mir BuxWV 34, Befiehl dem Engel daß er kommt BuxWV. 10; Jesu meine Freude BuxWV. 60; Herzlich lieb hab ich Dich, o Herr BuxWV. 41; Jesu, meines Lebens Leben BuxWV. 62; Sonates voor viool viola da gamba en b.c. in a BuxWV. 272, Bes BuxWV. 255 en Sonate voor 2 gamba’s en b.c. in D BuxWV. 267. Sophie Gent (v), Benoit van den Beiden (vdg), Mélisande Corriveau (vdg), Olivier Fortin (kl) met Vox luminis o.l.v. Lionel Meunier en Masques o.l.v. Olivier Fortin. Alpha ALPHA 287 (85’17”). 2017  

 

Te beginnen in de vroege donderdagavonden vanaf vijf weken voor Kerstmis  had Franz Thunder, de voorganger van Dietrich Buxtehude als organist van de Marienkirche in Lübeck, voor iedereen toegankelijke, zogenaamde Abendmusiken geïnitieerd. Na de dood van Tunder, met wiens dochter hij was getrouwd, zette Buxtehude die traditie voort. Omdat hij organist, maar geen cantor van die kerk was, had hij niet de verplichting om daarvoor liturgische muziek te schrijven.

Dat hij in zijn latere jaren toch daartoe besloot, resulteerde in een reeks prachtige vocale solo- en koorwerken plus veel daartussen gespeelde kamermuziek. Het waren deze Abendmusiken die Bach en Händel naar Lübeck lokten om er kennis van te nemen.    

Lionel Meunier van het Vox luminis koor en Olivier Fortin van instrumentaal ensemble Masques sloegen de handen ineen om met een interessant programma zo’n Abendmusik in de praktijk terug te roepen.

De vijf vrij bondige cantates die een indruk geven van het destijds in Lübeck heersende piëtisme, worden stijlvol en met een mooie expressie tot klinken gebracht en de Triosonates bloeien mooi op in handen van de instrumentalisten. Al met al ontstond zo een prachtig tijdsbeeld.