CD Recensies

BACH, J.S.: VIOOLCONCERTEN NR. 1 EN 2; PARTITA NR. 2

Bach, J.S.: Vioolconcerten nr. 1 in a BWV. 1041 en 2 in E BWV. 1042; Partita nr. 2 in d BWV. 1004. Daniel Lozakovich met het Kamerorkest van de Beierse omroep o.l.v. Radoslaw Szulc. DG 479.937-2 (63’48”). 2017

 

Bijna ongemerkt sloop de in Kazakstan geboren, in Zweden opgegroeide en gevormde violist Daniel Lozakovich de cd wereld binnen toen hij samen met Daniel Hope ‘Roetheense kolomejka’ en ‘Verdriet’ uit Bartóks Duo’s voor 2 violen opnam (DG 479.5305) als vermoedelijk zestienjarige in 2015 opnam op Hope’s cd My tribute to Yehudi Menuhin

Hier krijgt hij nader de ruimte om zich te profileren. Dat is lastig in beide Vioolconcerten van Bach, die geen zware eisen stellen, wel in de Partita met de beroemde ‘Passacaglia’.

En inderdaad, van de beide concerten is niets bijzonders of markants gemaakt. In tegendeel, de Beierse begeleiding klinkt haast ongeïnteresseerd.

Maar gelukkig is daar nog die Partita, want daarin toont Lozakevich zijn grote talent en een markante, geloofwaardige opvatting. Eigenlijk is het bij zovele andere, vaak interessantere beschikbare opnamen van met name de Vioolconcerten onmogelijk om deze uitgave aan te bevelen. Koop hem niet, leen hem eventueel.