CD Recensies

BRAUNFELS: HEXENSABBAT; KONZERTSTÜCK; HEBRIDENTÄNZE, BLOME

Braunfels: Hexensabbat op. 8; Konzertstück op. 64; Hebridentänze op 70  nr. 1-5. Tatjana Blome (p) met de Staatsfilharmonie Rheinland-Pfalz o.l.v. Gregor Bühl. Capriccio C 5345 (65’41”). 2017

 

Over de muziek van Walter Braunfels is wel gezegd dat deze twee keer stierf. De eerste keer toen de Nazi’s hem in de ban deden en de tweede keer toen deze na zijn overlijden in 1954 al gauw in vergetelheid raakte omdat andere stijlrichtingen interessanter leken en meer aandacht kregen dan zijn traditionalisme.

Gelukkig is sinds enige tijd tenminste op cd een inhaalslag gaande om alsnog zijn oeuvre te ontsluiten. Daaraan draagt ook weer deze zesde uitgave van de Capriccio Braunfels Editie een belangrijke steen bij met een drietal werken voor piano en orkest.

Ze vertegenwoordigen drie perioden uit zijn creatieve leven. Het vierdelige Hexensabbat is zijn eerste orkestwerk uit 1908, het niet zoals bij Weber ééndelige Konzertstück is eveneens vierdelig en ontstond in 1946 na het keer van W.O. II. De 6 Hebridentänze uit 1951 behoren tot zijn laatste werken.  

Pianiste Tatjana Blome neemt stevig he voortouw in deze uitvoeringen en wordt inlevend en waar nodig stuwend begeleid door Gregor Bühl en zijn orkest.