CD Recensies

BEETHOVEN: KLARINETTRIO'S

Beethoven: Pianotrio nr. 4 in Bes op. 11 Gassenhauer en in Es op. 38. Hein Wiedijk (kl), Larissa Groeneveld (vc) en Frank van de Laar (p). Canal Grande CG 9105 (68’55”). 1989 

 

Soms loont het de moeite om nog eens een oudere opname uit de tijd van vòòr deze website ontstond te voorschijn te halen. Zoals deze, waarop heel praktisch de beide Klarinettrio’s van Beethoven. Bij op. 11 gaat het om zijn Trio nr. 4, bij op. 33 om een eigen bewerking van het Septet op.20. Beide betrekkelijke jeugdwerken die men tijdens concerten weinig te horen krijgt.

Tegen her jaar 1798, toen hij op. 11 schreef, was Beethoven al aardig bekend in Wenen met zijn ambitieuze weken, die vooral voor de verlichte adel werden geschreven. 

Het Nederlandse trio speelt op. 38 met zoveel overtuiging dat men gauw vergeet hoeveel ‘rijker’ het werk in septetvorm klinkt. Beethoven in een populaire stemming is altijd op zijn genietbaarst en het haast tastbare speelplezier van de drie intelligente musici maakt dat goed duidelijk.

In 2017 maakte het trio Eric le Sage, Paul Meyer en Claudio Bohórquez een mooie verse opname van dit tweetal werken (Alpha ALPHA 405).