CD Recensies

BRUNEAU: REQUIEM

Bruneau: Requiem; Debussy: Pelléas et Mélisande symfonie (bew. Constant). Mireille Delunsch (s), Nora Gubisch (ms), Edgaras Montvidas (t), Jérome Varnier (bs) met het Vlaams omroepkoor, het kinderkoor en koor van de Munt en het Symfonie orkest van de Munt o.l.v. Ludovic Morlot. Cypres CYP 7615 (63’39”). 2013

 

De Franse componist Alfred Bruneau (1857-1934), leerling van Massenet, werd vooral bekend als naturalistisch operacomponist op teksten van Zola, maar schreef tussen 1884 en 1888 ook een negendelig Requiem. Over dat werk werd meer geschreven dan dat ernaar kon worden.

In dit werk bewandelt de componist een weg die slingert tussen het dramatische en het stichtelijke, maar het bevat best treffende muziek. Het ‘Dies irae’ is een chaconne met de oude gregoriaanse melodie in de bassen. Er zijn ook heel serene passages die vooruit lijken te lopen op het Requiem van Fauré. 

Het Brusselse ensemble van de Muntschouwburg geeft hier een uitvoering van behoorlijke klasse van. Edgaras Montvidasis is de beste onder de solisten.

De aanvulling bestaat uit de orkestrale herwerking van Debussy’s opera Pelléas et Mélisande die Marius Constant in 1983 maakte en die de opera noodlottigr maakt dan deze is.