CD Recensies

BACH, J.S., GOLDBERGVARIATIES (BEW, KRAGGERUD)

Bach, J.S.: Goldbergvariaties BWV 988 (bew. Kraggerud, Lund); Kraggerud: Topelius variaties. Arctisch filharmonisch kamerorkest o.l.v. Henning Kraggerud. Simax PSC 1353 (74’22”). 2017

 

Wie moeite heeft met de 32 deeltjes uit de Goldbergvariaties, zeker als deze met alle herhalingen worden gespeeld, kon al uitwijken naar opnamen met het milder klinkende clavichord van Jaroslav Tůma (Arta F 10136) en Benjamin-Joseph Steens (Evil Penguin EPRC 007) of het orgel van bijvoorbeeld Jan Jansen (Discodom DSD 00505).

Aan de diverse bewerkingen, o.a. voor accordeon, strijktrio e.a van Sitkovetzky en Caine en zijn ensemble is in een kort artikel in deze rubriek aandacht besteed.

Aan de orkestrale realisatie door Britten Sinfonia (Harmonia Mundi HMU 80.7633) is nu een nieuwe van Kraggerud en Lund toegevoegd. Deze wordt uitgevoerd door het in de Noorse regio Bodø en Tromsø in 2009 geformeerde Arctic filharmonich orkest in kleine bezetting. In die bewerking ging men grondig te werk door gebruik te maken van Bachs correcties op  en toevoegingen aan de eerste uitgave en met vermijding van de vereenvoudigingen van sommige andere bewerkingen. In zoverre is de mooi gespeelde vertolking heel notengetrouw en naar huidige begrippen heel stijlvol en dus een genoegen om aan te horen dus zijn de herhalingen het enige gemis.

Misschien vond Kraggerud daarom juist plaats voor zijn een kwartier durende Topelius variaties. Hij schreef dit werk in 2017 voor het Ostrobothanian kamerorkest als een soort Holbergsuite over leven en werk van schrijver dichter Zachris Topelius (1818-1898) in de geest van die tijd.

Samen vormen deze composities een aardige combinatie die dankzij de heel verzorgde vertolkingen echt tot leven komt als aardige verrassing.