CD Recensies

BIZET: PIANOWERKEN, SEVERUS

Bizet: Nocturnes in F en D; Grande valse de concert in Es; Esquisses musicales nr. 1-3; Variations chromatiques de concert; Valse in C; Préludes nr. 1-4; Caprices in cis en C; Thème brillant; Arlésiennesuites nr. 1 en 2; Chants du Rhin nr. 1-4; Magasin des familles nr. 1-3; Venise; Romance sans paroles; Marine; Chasse fantastique. Julia Severus. Naxos 8.570831/2 (2 cd’s, 2u. 18’41”). 2009

 

Eigenlijk kennen we de beide suites uit l’Arlésenne van Bizet alleen in orkestrale gedaante en het is daarom best eens aardig om ze in de eigen pianobewerking van de componist te horen. We mogen namelijk niet vergeten dat Bizet een vaardige pianist moet zijn geweest. 

In dit recital met zijn vrijwel volledige pianosolowerken wordt de luisteraar lang allerlei stijlen en genres gevoerd van de de Chopineske lyriek van de Nocturnes en de bewerkingen van Schuberts liederen tot de virtuoze ‘Caprice’ uit Esquisses musicales, de Chasse fantastique en het Thème brillant.

Meestal gaat het om miniaturen, maar er zijn ook omvangrijker werken bij zoals de beide Nocturnes (7’15” en 4’12”), de Grande valse (6’55”) en Chasse fantasque uit 1865 (6’23”). Het meest imposant zijn de Variations chromatiques.

Het lukt Julia Severus voortreffelijk om deze muziek op heel natuurlijke wijze, dus zonder enige opsmuk tot klinken te brengen. OOk haar beschouwing over deze weken is zeer lezenswaard, Haar vleugel is kernachtig maar vrij direct opgenomen.

Wat - mogelijk niet onbegrijpelijk - ontbreekt zijn de alternatieve versies van de Caprices en de bewerkingen van bekende operafragmenten, zoals uit Mozart’s Don Giovanni.

Misschien nog leuk te weten dat de Duitse Julia Severus die nu in Parijs woont ook een graad haalde aan de Technische Universiteit Berlijn met haar dissertatie Die Artikulations Praxis J.S. Bachs und Möglichkeiten ihrer Anwendung in den Klavierwerken uit 2002.