CD Recensies

BABELL: CONCERTEN OP. 3 NR.1-6; SINFONIA

Babell: Concerten voor blokfluit, 2 violen en b.c. op. 3 nr. 1-6; Sinfonia á 7 in A. Anna Stegmann met het Ensemble Odyssee o.l.v. Andre Friggi. Pan Classics PC 10348 (75’02”). 2016 

 

De Engelse componist en klavecinist William Babell (1688-1723) was lid van het Londense hoforkest en schreef behalve klavecimbelbewerkingen van succesnummers uit opera’s van Händel sonate s voor viool, fluit en hobo met basso continuo en een aantal concerti grossi.

De hier opgenomen zes Concerten verschenen drie jaar na zijn dood in druk. Het zijn heel innemende composities, die extra worden opgeleukt omdat Anna Stegmann afwisselend vier kleine fluiten bespeelt en in het omvangrijker bezette nr. 5 terzijde wordt gestaan door blokfluitiste Maria Martinez-Ayerza en de hoboïsten Yongcheon Shin en Georg Fritz. In nr. 6 springen geen hoboïsten maar twee violisten bij: Eva Saladin en Nadine Henrichs. De middenin het programma geplaatste Sinfonia in A heeft een belangrijke virtuoze rol voor het klavecimbel in de finale.

Onder de titel Entertainments for a small flute is er een enigszins vergelijkbare opname van Dan Laurin (BIS CD 985) uit 1998, Bedoeld is de ook door Stegmann gebruikte ’sixth flute’, een sopraan. Maar ik vind de Nederlandse opname geïnspireerder en frisser met puik spatgelijk samenspel.