CD Recensies

BACH, J.S.: VIOLA DA GAMBA SONATES NR. 1-3, BOULANGER

Bach, J.S.: Sonates voor viola da gamba nr. 1 in G BWV. 1027, nr.2 in D BWV. 1038 en 3 in g BWV. 1029; Vioolsonate in e BWV. 1023 (bew.); Toccata voor klavecimbel in c BWV. 911. Lucile Boulanger en Arnaud de Pasquale. Alpha 161 (68’53”). 2011

 

Meteen een zekere expressieve terughoudendheid in het adagio van de Gambasonate in g siert het spel van Boulanger. Het betreft trouwens een als geheel groots, haast concertant werk dat de volle aandacht krijgt in een mooie dialoog met klavecinist Arnaud de Pasquale, die als beloning alleen de Toccata mag spelen.

Het is steeds alsof twee acteurs in een mooie dialoog telkens de juiste momenten kiezen om deze mooi te uit te drukken. Ze maken goed verschil tussen dichterlijke momenten en de noodzakelijke syntax. In cadensen wordt voor eenheid gezorgd. De frasering is plausibel en het geheel heeft body, kleur op de wangen, vaart en persoonlijkheid.

Maar hoe welsprekend en goed ook, het Franse duo kent wel vele rivalen, waaronder vooral die van Jordi Savall en Ton Koopman (Alia Vox AV 9812) zeer hoog staat aangeschreven. Laten we echter gelukkig zijn met hun inzet, want alles liever dan de vele vertolkingen met cello.