CD Recensies

BACH, W.F.: DUETTEN VOOR 2 FLUITEN

Bach, W.F.: Duetten voor 2 fluiten nr. 1 in e F. 54, 2 in Es F. 55, 3 in Es F. 56, 4 in D F. 57, 5 in f F. 58 en 6 in G F. 59. Patrick Gallois en Kazunori Seo. Naxos 8.573768 (69’45”). 2017

Dit zestal duetten dat hier in wisselende volgorde tussen vroege en late werken is vastgelegd, mogelijk om stilistische verschillen tijdens het ontstaansproces beter te laten uitkomen, is nooit duidelijk gedateerd, hoewel in het keurig van verder weinigzeggende Falcknummers is voorzien. Er is wel gesuggereerd dat het om composities van de pas veertienjarige Wilhelm Friedemann (1710 - 1784) tot latere werken uit zijn Dresdense tijd gaat.

Het eerste tweetal is luchtig, stijlvol en bepaald niet makkelijk en zou een bewerking kunnen zijn van een klavecimbelsonate of -suite. Nummer 3 ontstond later, maar is wat minder expressief en vanaf nr. 4 hebben we met kleine meesterwerkjes te maken vol uitgekookte melodietjes en typische rococo versieringen. In nr. 5 is een fusie aangegaan tussen lyriek en contrapunt en in nr. 6 horen we dat ook, maar in stakker vorm.

Patrick Gallois en Kazunori Seo spelen deze werken eendrachtig als bewonderenswaardig ensemble uit en ze tonen zich goed bewust van alle verrassende draaien en bochten.

Een eerdere opname van Gudrún Birgitsdóttir en Martial Nardeau (Acte Préalable AP 0251) uit 2011 is - hoe goed ook - hiermee overvleugeld.