CD Recensies

BERG: LYRISCHE SUITE, NOVUS KWARTET

Berg: Lyrische suite; Schubert: Strijkkwartet nr. 14 in d D. 810, Der Tod und das Mädchen. Novus kwartet. Aparté AP 188 (75’20”). 2017

Het in Duitsland gevestigde Zuid-Koreaanse Novuskwartet won in 2013 een eerste prijs op het Mozart concours in Salzburg en trad in 2015 tijdens de Zeister Muziekdagen op. Dit is vermoedelijk het cd debuut van Jaeyyong en Young-uk Kim (v), Seungwon Lee (va) en Woonghee Moon (vc). Daarvoor kozen de de Lyrische suite van Berg uit 1926 die net als zijn Vioolconcert gecodeerde toespelingen heeft over zijn liefde voor Hanna Fuchs-Robertin, maar ook citaten bevat uit Wagners Tristan en Zemlinsky’s Lyrische symfonie.

Oorspronkelijk is het werk bedoeld voor strijkkwartet, maar er is ook de versie voor strijkorkest en een verder georkestreerde van de delen 2 en 4 van de zes, de kern van het werk. 

In de kwartetvorm mag een uitvoering best wat ruwe kantjes hebben, maar daar zoekt men vergeefs naar hier in deze vertolking. De laatste momenten van deel 3, adagio appassionato, klinken daarentegen heel ontroerend. 

In plaats van meer werk van Berg of de andere leden van de Nieuwe Weense School is hier - als vertrouwd lekker snoepje achteraf - Schuberts bekendste kwartet gekozen. Het krijgt een heel welsprekende, mooi geacheveerde verklanking. 

Wat Berg betreft, kan deze opname het opnemen tegen de beste van het Juilliard kwartet (Testament SBT 1374) het Alban Berg kwartet (EMI 555.190-2) en het Leipzigs kwartet (MDG MDG 307-0996-2).

Maar er is één heel bijzondere opname van dit werk, dat oorspronkelijk gedeeltes van het gedicht Les fleurs du mal van Baudelaire bevatte. George Perle reconstrueerde de finale daarvoor en Dawn Upshaw voerde in 2001 het resultaat uit met het Kronos kwartet (Nonesuch 7559-79696-2). Dat is en blijft de eerste keus voor dit werk.