CD Recensies

BEETHOVEN: EGMONT

Beethoven: Egmont op. 84. Matthias Brandt (spr), Olga Bezsmertna (s) met het Beethoven orkest Bonn o.l.v. Dirk Kaftan. MDG MDG 937-2111-6 (45’57”). 2018

Iedereen kent uit de vaderlandse geschiedenis graaf Lamoraal 1 van Gevere als de graaf van Egmont (1522 - 1568) die aan het begin van de tachtigjarige oorlog in 1568 als vrijheidsstrijder ter dood werd gebracht op bevel van Alva.

Beethoven eerde hem in 1810 met een ouverture en negen stukken voor manlijke spreker, sopraan en orkest naar aanleiding van het treurspel van Goethe over Egmont uit 1787. Bekend is natuurlijk ook de ontmoeting tussen Goethe en Beethoven in Tepplitz waarvan een mooie afbeelding bestaat met een nederig voor de keizerin en haar gevolg buigende dichter en de nors met zijn handen op de rug weglopende componist.

Normaal horen we alleen de Ouverture. Een volledige uitvoering vraagt haast te veel van een concertinstelling die ook nog voor een sopraan die ‘Die Trommel gerühret’, ‘Freudvoll und Leidvoll’ zingt en een spreker die ’Süßer Schlaf’ zegt.

Gelukkig brengen cd’s en dvd’s uitkomst om de compositie volledig te horen. Gelukkig zin er daarvan heel wat. Twee van de mooiste zijn van Claudio Abbado.

In december 1991 stond het werk op het programma van het Oudejaarsconcert van het Berlijns filharmonisch onder Claudio Abbado met Bruno Ganz en Cheryl Studer (DG 435.617-2) en daarna in augustus 2012 opnieuw tijdens het Luzern Festival waar Bruno Ganz weer de spreker en Juliane Banse de zangeres was (Accentus ACC 20244).

Maar ook deze nieuwe opname is zeer de moeite waard, hij klinkt als misschien wel de allerbeste en Matthias Brand spreekt zijn tekst ongeaffecteerd; Olga Bezsmertna heeft een mooi heldere stem en draagt gevoelig en met enige hartstocht haar deel bij.