CD Recensies

BRIXI: JUDAS ISCARIOT

Brixi: Judas Iscariot. Ludmilla Verberová (s., hoop), Pavla Ksicová (a., dood), Jirí Vinklárek (t., Judas), Miloslav Podskalsky (b., gerechtigheid) met het Praags kamerkoor en Musica Bohemica o.l.v. Jaroslav Krcek. Panton 71.0372-2, Supraphon SU 3866 (79’28”). 1995

Frantisek Xaver Brixi (1732 - 1771) behoorde in het achttiende eeuwse Praag tot de belangrijkste en productiefste componisten van geestelijke muziek en bracht het in zijn 41-jarige leven tot zo’n vierhonderdveertig werken. Hij stierf aan tuberculose. Het Oratorium voor het heilige feest van Goede Vrijdag is uit de jaren 1760 toen Brixi op het hoogtepunt van zijn creativiteit was. 

Opvallend aan het werk is dat Brixi geen oorspronkelijke Bijbelteksten gebruikte, maar nieuwe en vaak hoogst originele gedachten. Naast Judas  met dramatische aria’s die blijk geven van zijn innerlijke strijd zingen drie allegorische figuren

Meteen de spirituoso inleiding zit vol ritmische energie en herinnert meer aan de Napolitaanse dan aan de Boheems school. Daarna volgen een recitatief en aria van Judas. Tot de bijzondere momenten behoren de enige, heel expressieve en langzame en troostrijke altaria en de treffend oprechte sopraanaria’s met veel coloraturen. 

Het koor zorgt ook voor mooie momenten en in het orkest krijgen de hobo’s en fagotten mooie soli. De opname als zodanig, die eerst door Panton, daarna door Supraphon werd uitgebracht, mag goed geslaagd heten.