CD Recensies

BEACH: PIANOCONCERT; SYMFONIE NR, 1

Beach: Pianoconcert in cis op. 45; Symfonie nr. 1 in e op. 32 Gaelic. Alan Feinberg met het Nashville symfonie orkest o.l.v. Kenneth Schermerhorn. Naxos 8.559139 (79’02”). 2002

Vrijgevochten Amerikaanse componiste Amy Beach (1867 - 1944) was verheugd en dankbaar toen Dvorak haar zei dat ook vrouwelijke componisten in de V.S. een leidende rol kunnen spelen en haar het advies gaf om vooral volksmuziek daarin te betrekken.

Haar Gaelic symfonie uit 1898 geldt als de eerste symfonie die door een Amerikaanse componiste is gepubliceerd. Als getrouwde vrouw moest Beach balanceren tussen componeren, een carrière als pianiste en het huishouden. Een heel geëmancipeerde vrouw, die de weg effende voor veel componisten na haar.

Het Pianoconcert begint met een turbulent romantisch eerste deel met prikkelende thematiek en Alan Feinberg speelt het scherp articulerend en briljant met gevoel voor de emotionele inhoud.

De Symfonie is hierna heel anders van aard: mild, warm en helder. Hij is wel vergeleken met de Negende van Dvorak vanwege de gebruikte volksmuziek. Alleen is het werk van Beach een stuk bescheidener van opzet en allure.

Kenneth Schermerhorn zorgt voor een liefdevolle verklanking van beide werken.