CD Recensies

BUTTERWORTH, G.: BANKS OF GREEN WILLOW IDYLL, THE E.A. ORKESTWERKEN

Butterworth: The banks of green willow idyll; A Shropshire lad (bew); Rapsodie A Shropshire lad; English idylls nr. 1 en 2; Suite voor strijkorkest (bew.); Love blows as the wind blows; Fantasie voor orkest. James Rutherford (b) met het BBC Wales orkest o.l.v. Kriss Russman. BIS SACD 2195 (75;32”). 2015

Met een titel als The banks of green willow idyll weet je meteen waar je deze muziek moet vinden, Het gaat weer om een Britse landschappelijke klankschildering die meteen een vakantiegevoel wekt. Het iets meer dan zes minuten durende werkje is de waarschijnlijk populairste compositie van George Butterworth (1885 - 1916) die een goede vriend was van Ralph Vaughan Williams, wat duidelijk te horen is. 

Butterworth stierf 5 august 1916 op 31-jarige leeftijd aan aan de Somme en wordt herinnerd als een groot muziektalent.

Op deze cd is alles aan orkestmuziek van hem bijeengebracht, waarbij Kriss Rusman nog wel de Fantasie na 92 maten moest voltooien. Hij orkestreerde ook de zes liederen uit A Shropshire lad met zorg.Ze worden met zorg en gevoel gezongen door James Rutherford.

Met het BBC Symfonie orkest uit Wales zorgt Kriss Russman voor ordentelijke, maar niet echt bijzondere vertolkingen. Het is meer om het totaal van de orkestwerken dat deze uitgave interessant is.

Van The banks of green willow idyll bestaat een mooiere opname van Neville Marriner (Decca 468.802-2).