CD Recensies

BACH, J.S.: TRIOSONATE PROJECT

Bach, J.S.: Triosonate project. Viola da gamba sonates nr. 2 in D BWV. 1028 en 3 in g BWV. 1029 (bew.); Sonate voor 2 fluiten en b.c. in G BWV. 1039; Luitsuite nr. 3 in c BWV. 997; Orgelsonate nr.3 in d BWV. 527. Walter van Hauwe (blfl), Morenzo Cavasati (blfl), Manuel Staropoli (blokfl), Sergio Ciomei (kl, org) en Caroline Boersma (vc). Arcana A 114 (63’08”). 2018

Het met uitbreiding van blokfluitist Walter van Hauwe hier optredende Italiaanse Tripla Ensemble met de Nederlandse celliste Caroline Antoinette Boersma gaat in deze opname uit van de premisse dat barokcomponisten die toch soms al leentjebuur bij andere toondichters speelden (Bach bij Albinoni, Vivaldi, Legrenzi, Corelli, Marcello, Fasch, Conti, Telemann, Couperin, Ernst, Torelli, Pergolesi en Durante, zie de volledige lijst ‘Works of other composers arranged by Bach’ op Wikipedia) en die er dus geen bezwaar tegen hadden om ook eigen kamermuziekwerken in gewijzigde bezettingen uit te voeren.

In het geval van de Sonate BWV. 1039 pakte dat goed uit, want die bewerkte de componist zelf. Maar in de Luitsonate BWV. 997 bevalt de uitkomst wat minder goed met een altfluit en een behalve door Van Hauwe vrij routineuze voordracht.

Zo wekt het resultaat als geheel nogal gemengde, dus niet algemeen positeve indrukken, al is het met al die alternatieve kleurveranderingen zeker de moeite waard om eens te beluisteren. Zeker voor blokfluitisten.