CD Recensies

BIBER: FIDICIUM SACRO-PROFANUM, DEUTER, WAISMAN

Biber: Fidicium sacro-profanum; Muffat: Toccata duodecima. Harmonie universelle o.l.v. Florian Deuter en Mónica Waisman. Accent ACC 24357 (76’05”). 2018

Bibers Fidicium sacro-profanum uit 1683 bestaat uit twaalf sonates voor strijkers die in Neurenberg werden gepubliceerd. Het eerste zestal is vijfstemmig voor 2 violen, 2 altviolen en b.c. van in dit geval violone, luit en orgel, het tweede is vierstemming met weglating van de tweede viool en de hoofdrol voor de alten.

Het ensemble Harmonie univers elle bestaat uit Florian Deuter en Mónica Waisman (v), Christian Goosses en Wolfgang von Kessinger (va), Balázs Maté (bssv), Dane Roberts (violone, cb) Josep Maria Marti Duran (luit) en Francesco Corti (org).

Het zorgt voor een pakkend stel  met veel panache in de snelle delen zonder dat dit ten koste gaat van de heldere voordracht. Dat levert onder meer een stormachtige climax in het allegro van Sonate nr. 3 en een fel besluit van nr. 5 op, maar ook milde momenten zoals aan het eind van nr. 4, een zonnig begin van nr. 10 en een melancholiek adagio in nr. 12.

Het Clemencic consort (Accord 200292) ging in 1988 voor in dit werk en werd in 2013 gevolgd en overtroffen door Ars antiqua Austria van Gunar Letzbor (Challenge CC 72575). Dat is waar Deuter en Waisman het met redelijk succes het tegen moeten opnemen. De 7’05’ durende Toccata van Muffat uit Apparatus musico-organisticus (1690) vormt een mooi extra lokkertje.